Белоруски расисти: оперативните работници работят без прекъсване

Без рубрики

В началото на войната руски военнослужещи започват да постъпват в медицински заведения в Белорусия. Но за него се знае много малко. Защо, къде и с какви наранявания са били хоспитализирани?

От началото на руската война в Украйна ранени руски войници са откарани в болниците в Мозир и Гомел в Билорусия. Полска болница също е била разрушена в Наровля, съобщава DW, като се позовава на три източника.

Според един от координаторите в Мозир пристигат голям брой ранени. Често «без ръце, крака, уши или очи». Някои военнослужещи са били докарани от медицински и санитарни заведения в нарушение на условията за евакуация, като вече са страдали от гангрена: «Ако войниците бяха доставени навреме, краищата им щяха да могат да бъдат почистени».

Източниците твърдят, че някои от пациентите, които са дошли при тях, са прекарали до девет дни без храна, били са дезориентирани, не са знаели къде се намират и са поискали да се обадят на родителите си. «Има деца, родени през 2003 г., от бедните региони на Русия. По същество те са деца. И същите жертви», казва един от симпатизантите.

Друг източник, който не е пряко свързан с медицината, но е добре запознат със ситуацията, потвърди, че в една от болниците в Гомелска област могат да бъдат оперирани до 50 души «без прекъсване». Сред тях има местни жители с «граждански» заболявания и руски военнослужещи. Една от най-честите хирургични манипулации е ампутацията на краищата. «Болницата е пълна», каза говорителят и поиска информация за местоположението на клиниката.

Няколко източника на DW съобщават също, че в Беларус са докарани не само ранени, но и мъртви войници. Никой от симпатизантите обаче не е в състояние да определи броя на жертвите.

Фондация «Медицинска солидарност» отбелязва, че болниците в Гомел и Мозири вече са се превърнали в «практически ограничени заведения».

Всичко е строго контролирано, служители на КГБ или ФСБ обикалят точно пред болниците, всички сгради са под охрана», казва фондацията. — Много лекари, които теоретично биха могли да кажат нещо, бяха отведени от болниците. Вместо тях те доведоха на работа руснаци.

 

Оцените статью
Добавить комментарий